I 2019 har vi hatt enda mer fokus på å nå leserne digitalt med magasinstoffet vårt. Totalt hadde vi en økning fra rundt én million plusslesere i 2018, til godt over 1,6 millioner i 2019. I 2018 hadde vi tre saker med over 20 000 lesere, i 2019 når vi stadig oftere 30 000 lesere. Først og fremst handler det om å få vist fram hovedreportasjen og portrettet, men også de faste spaltene, som hører hjemme i et papirmagasin, har fått et solid løft på nett. Det gjelder blant annet Tankestreif, På benken og Før og nå.
Nære menneskemøter
Portrettene er en av Ukeadressas faste hovedstolper. Nærheten til den portretterte, samtalens forløp og formuleringer som gjerne er til å tygge på og kose seg med, gjør at Ukeadressas portretter er blant landets aller beste. Gjerne uærbødig, men alltid også med kjærlighet og respekt, møter vi mennesker som har interesse for trønderske lesere.
Vi konsentrerer oss fortsatt om lokale skikkelser når vi leter etter aktuelle portrettkandidater, og vi ser på tallene at leserne er godt fornøyde med det. Vi er opptatt av å få til en lik andel kvinner og menn (24/28 i år, så vi klarte det nesten), og etterstreber en mest mulig variert forsamling mennesker, fra alle samfunnsområder.
I år har vi møtt etablerte «kjendiser» som Åge Aleksandersen, Ada Hegerberg, Håkon Gullvåg, Håkon Bleken og Rita Ottervik, og «nye fjes» som av ulike grunner blir gjengangere i nyhetsbildet i landsdelen, som Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes, ny RBK-trener Erik Horneland eller AtB-sjef Janne Sollie.

Sterke historier
Hovedreportasjene er den andre hovedstolpen i Ukeadressa. De kan grovt deles inn i tre kategorier. De sterke historiene, nyhetsreportasjene og reportasjer som forteller om nye trender i samfunnet.
Magasinformatet egner seg godt til nære møter med mennesker som har vært gjennom krevende situasjoner. Lesertallene viser at folk liker å lese om mennesker som har vært gjennom tøffe utfordringer, i form av sykdom, svik, tap eller annet. Det er godt å lese om folk som kan sette ord på hva som har hjulpet dem gjennom en tøff tid, som kan minne oss om hvor viktig det kan være at mennesker ser og stiller opp for hverandre.
Vi har møtt Jakob Kjerpeseth, 21 år, som fikk oppfylt sitt største ønske: Å hoppe i fallskjerm. To dager etter døde han. For familien betydde det alt å se det glade ansiktet hans da han landet.

Bastian Fjelnset (33) hadde vært syk hele livet og hadde i utgangspunktet bare få måneder igjen å leve. Han orket ikke tanken på å gjennomgå en livsnødvendig levertransplantasjon, men så skrev han under en kontrakt med onkelen som skulle vise seg å redde livet hans.
Egil Hofsli og kona fortalte om en svært spesiell dag i deres liv. En helt vanlig dag glemte han ikke bare koden inn til kontoret, han glemte alt: Hvem han var, at han var gift, hvor han bodde. Fortellingen deres om hvordan de oppdaget at han var rammet av et akutt – men forbigående – hukommelsestap, og kom seg gjennom dagen, ble en spennende og rørende historie.
«Alkisene, fyllikene, subben. Det er her de holder til, på Blå Kors. For en skam!». Det tenkte Lis Ofstad, som selv hadde flyttet inn på avrusning. Journalist Hilde Østmoe og fotograf Mariann Dybdahl flyttet inn på kvinneavdelingen sammen med Lis og et knippe andre kvinner og ga leserne et innblikk i livet på avrusningsinstitusjon. Det var samhold, humor og smerte.
Saken som ble aller mest lest i kategorien «sterke møter», handlet om Julie, 19 år og russepresident. Toppidrettsutøver, i europatoppen i taekwondo, snart russ. Og så kreftsyk.
Mellom rundene med cellegift og kvalme i en sykehusseng, var hun på skolen, ledet russestyret, var leder for kreftaksjonen på KVT, deltok i russerevyen. Hun var med på så mye hun bare har orket. Og fulgt helsesøster Sigruns råd: Det er ikke alltid man skal prioritere skole først.

Vi avsluttet året med fortellingen om Aleksander Nordengen, 29-åringen som etter en oppvekst full av svik og omsorgssvikt hadde funnet lykken i en tomannsbolig i Buvika. Fortellingen hans om hvordan han så å si måtte oppdra seg selv, ble en sterk påminnelse om betydningen av å se og bry seg om spesielt barn i krevende livssituasjoner.
Nyhetsreportasjer
Når vi får det til med tanke på deadline og tilgjengelige ressurser, ønsker vi å lage reportasjer knyttet tett opptil nyhetsbildet.
2019 var preget av den største omleggingen av kollektivtilbudet i Trondheim noensinne. På sosiale medier så det ut til at temperaturen var aller høyest i Melhus, der beboerne mistet mange direkteavganger til Trondheim. I «Lengselen etter Buss 38» møtte vi passasjerer, aksjonister og sjåfører, og fikk en større forståelse for hva konflikten gikk ut på.

Ellers har vi vært i flyktningleir på Lesvos, i "Katrins kall" og på Skardsøya i Aure, der vi møtte en lokalbefolkning som følte at deres paradis var truet, og mobiliserte mot vindkraftutbygging.
Nye trender
I den tredje kategorien hovedsaker møter vi mennesker som er engasjert i temaer eller nye trender som vi mener vil være av interesse å lese om.
Vi har hatt reportasjer om fenomenet Tiktok, en app for barn og unge som mimer og danser til kjente poplåter i korte videosnutter, vi har møtt unge gutter som bruker mye tid på å få kropp og ansikt til å se bra ut, og vi har skrevet om de mer positive følgene av barns gaming.
Yoga for menn, vegetarianisme, restaurantbyen Trondheim og Rekoringen, der produsent møter forbruker på en parkeringsplass for salg av lokale matvarer.
I forbindelse med farsdagen handlet det om menn som er blitt fedre i svært ung alder og i samarbeid med kulturavdelingen hadde vi en engasjerende hovedsak om overgangsalderen.
Spesialutgaver
Når vi planlegger en Ukeadressa-utgave prøver vi vanligvis å gjøre magasinet mest mulig variert. Det skal helst være noe å finne for alle. En sjelden gang gjør vi unntak og lar hele magasinet handle om ett tema. I år har vi hatt to spesialnumre. Det første tidlig sommer. I forbindelse med 150-årsjubileet til Nidarosdomens restaureringsarbeider, og samtidig med at det var en internasjonal steinhuggerfestival i byen, hadde vi et eget nummer viet Nidarosdomen, katedralen som aldri må bli ferdig.

Magasinavdelingen samarbeider tett og godt med fotografene i avisen. I november la fotoavdelingen det meste annet til side og brukte et par uker til å dokumentere hvordan 15 vindkraftverk er i ferd med å forandre det trønderske landskapet: Vi ville vise fram hvordan utsikt, fjell og kommunebudsjetter ble preget – enten man var for eller imot utbyggingen. Reaksjonene vi fikk viste at vi klarte å dokumentere utbyggingen, uten at dekningen hadde en slagside: Representanter fra begge leirer var både begeistret og provoserte over presentasjonen.
På tampen av året fikk vi også beskjed om at Ukeadressa, i prosjekter som inkluderer papirdesken, fotoavdelingen og utviklingsavdelingen, medvirket til en rekke priser fra European Newspaper Award:
Pris for fotoreportasje: Hjemmefødsel
Pris for spesialutgave: Bleken-nummeret i Ukeadressa

Pris for Konsept og innovasjon i multimedia storytelling: «Vestfrontveggen på Nidarosdomen» (initiert fra Ukeadressa)
To spesialpriser for Online og Cross media:
Jakten på Max – nett og papir
Barna vi sletter – nett og papir.