1. Hva er den viktigste presseetiske diskusjonen dere har hatt internt i 2019?
For vår del er det en kontinuerlig diskusjon om identifisering, eller faren for det. Dette må vi hele tiden tenke på med bildebruk og med hva vi skriver. Som en liten lokalavis er vi tett på lokalsamfunnet, og vi kan ikke skrive for detaljerte personopplysninger om hendelser, dommer osv. Vi må også være forsiktige med bildebruken, for eksempel i en tidlig fase av ulykker.
2. Hvilke retningslinjer følger man i redaksjonen for avpublisering av saker som finnes tilgjengelig digitalt?
Vår hovedregel er at vi ikke avpubliserer artikler. Da skal det være store feil eller særskilte hensyn. Våre artikler er historisk materiale som skal bevares for ettertiden. Vi tar imidlertid hensyn til gamle saker der intervjuobjektene var unge eller når bildebruken er noe man i dag ikke ville brukt. Så i noen tilfeller har vi fjernet et bilde eller tatt vekk etternavnet på folk i artikkelen.
3. Sosiale medier er i økende grad viktige både som kilder og som publiseringskanaler for redaktørstyrte medier. Hvilke særlige utfordringer representerer dette?
Stikkordet her er redaktørstyrte. Sosiale medier er IKKE det, og dermed ikke underlagt de samme kvalitetskriteriene som en avis er. Dette stiller store krav til kildekritikk, opphavsrett til bilder osv fra det andre har publisert på sosiale medier. Vi opplever ofte at noen publiserer fra ulykker og andre hendelser på sosiale medier, og da er det viktig at vi ikke lar oss presse til å la konkurransen gå på bekostning av etikken. Vi har et selvstendig ansvar for det vi publiserer, uavhengig hva andre har gjort enten det er på Facebook eller i en konkurrerende avis.