Dølen er avisa som skal være nærmest folk, og avisa som engasjerer seg for å gjøre Midtdalen til et bedre sted å leve. Dette handler mye om å klare å være aktuelle og ta tak i de sakene som opptar folk flest. Vi skal også sette dagsorden, og være modige i journalistikken. Vi har vært sterke på å formidle de nære og personlige historiene, det skal vi fortsette med.
Dølen har i 2019 satt dagsorden ved å drive hverdagsgraving i vårt dekningsområde. Vi har tatt tak i kritikkverdige forhold både i kommunal- og privat sektor. Vi avdekket blant annet at ansatte ved den lokale Circle K-stasjonen hadde arbeidsavtaler i strid med Arbeidsmiljøloven. I den ene kommunen hadde vi sak på inhabilitet ved tildeling av kontrakter for brøyting. Dette er saker der vi taler de svakes sak, og der vi bidrar til et mer åpnet og rettferdig lokalsamfunn.
I 2019 starta rettssaken etter drapet på ei 16 år gammel jente, der gjerningspersonen var en jevnaldrende gutt, hjemmehørende i samme by. I to uker var Dølen tilstede i rettssalen på Lillehammer. Vi fulgte opp med flere saker daglig på nett. Vårt mål var å formilde det som skjedde i rettssalen på en nøktern, god og saklig måte, uten å gå inn på de mest sårbare og vanskelige detaljene. Vi erfarte når drapet skjedde at leserne er svært følsomme overfor hvordan lokalavisa gikk inn i saken. Slik var det også under rettssaken. Både familiene til de berørte og leserne generelt, ga uttrykk for at det var annerledes å lese om saken i lokalavisa, enn i regionavis og riksavis. I lokalavisa føles alt så mye nærmere. Det er derfor særs krevende for ei lita lokalavis å dekke slike saker, i tillegg til at denne saken var spesiell, siden de involverte var så unge mennesker. Under hele rettsaken var vi svært bevisste på vår dekning. Dølen fikk svært gode tilbakemeldinger på måten vi dekket både drapet (som skjedde i oktober 2018) og sjølve rettssaken i juni 2019 på.
I tillegg fikk vi også et nytt drap i vårt dekningsområde høsten 2019. Dette ble også en utfordrende sak for oss. Med de tette bånd vi har til leserne og ikke minst med å kjenne folket som bor her, er det særlig vanskelig å skulle forholde seg til en slik sak. Nå kom tidligere erfaring godt med. I 2020 venter rettssaken etter dette drapet oss, i tillegg til at ankesaken fra drapet i 2018 skal opp i Lagmannsretten i år.
Dølens satsingsområde i år har vært et stort og omfattende graveprosjekt. Med midler av Fritt ord og med hjelp av Landslaget for lokalaviser og Senter for undersøkende journalistikk har vi kunnet komme i mål med prosjektet. I november publiserte vi fem saker i en føljetong kalt «Rondablikksoga». Dette er historien fra 2015 om da høyfjellshotellet ble akuttmottak for asylsøkere nærmest over natta. Det innebærer en hel hotellstab som slutta, om lokalt næringsliv som ikke får betalt for leverte tjenester, om private som tjente millioner på asylkisen og om forretningsdrift. Soga inneholder også en dramatisk brakkebrann, der en rigg på 80 brakker og to hus, nærme høyfjellshotellet, brant ned til grunnen.
Prosjektet gjennomførte vi i samarbeid med NRK. Dette var et nytt type samarbeid, der en liten og en stor redaksjon gikk sammen. NRK publiserte to saker, som hver ble hovedsak på deres riksnettside. I sakene lå det linker til Dølen, og Dølens journalister hadde også byline på disse sakene.
For Dølens renomme mener vi at denne gravesaken er viktig. Det å vise at ei lita lokalavis er modige og tar tak i større saker som lokalsamfunnet er opptatt av, tror vi betyr mye for leserne. Også små steder fortjener at det graves ordentlig. Å bygge opp Dølen som merkevare på denne måten, ser vi også på som verdifullt.