Driva

Driva har hovedkontor i Amfisenteret på Sunndalsøra med avdelingskontor på Landbrukshuset i Surnadal. Det lokale nyhetsåret 2019 har blant annet vært preget av den store dyretragedien i Surnadal i september der 70 sauer druknet i flomvannet. Kommune- og fylkestingsvalget og kommunereformen har vært viktige saker. Kommunekartet er endret i avisas dekningsområde. Rindal ble en del av Trøndelag fra 1. januar 2019. Halsa ble en del av Heim kommune i Trøndelag fra 1. januar 2020. Romsdalskommunen Nesset er blitt en del av nye Molde kommune fra samme tidspunkt.

 Fakta
Samlet opplag 0
Utgiversted Sunndalsøra
Ansvarlig redaktør Sigmund Tjelle (64)
Surnadal, Sunndal, Rindal, Halsa og Nesset
Kommer ut Onsdag og fredag
Daglige lesere totalt
10200
Daglige brukere på nett
4800
Daglige brukere på mobil
3800
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 0
 • Redaksjonelle årsverk
 • 5
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 45
 • Antall kommentarer
 • 40
 • Antall innlegg på nett
 • 500
 • Refuserte innlegg på nett
 • 0
 • Antall leserinnlegg
 • 250

  Redaktørens gjennomgang

  Endelig opptur igjen! Lettelsen hos redaktør og øvrige ansatte i Driva er stor over at vi i 2019 kommer ut med en bra vekst i  brukerinntektene. Vi fikk en smekk på fingrene av mange abonnenter etter at vi sommeren 2015 reduserte utgiverfrekvensen fra tre til to dager i uka. I kombinasjon med påfølgende betydelige utfordringer med å få avisa ut til mange abonnenter, var det en del lesere som takket for seg. Vi fikk også mange negative reaksjoner på at vi valgte å komme ut på onsdager og fredager, i stedet for tirsdag og fredag som de aller fleste avisene som har redusert frekvens har valgt. Bakgrunnen for Drivas valg var frykten for å skiple onsdagen som annonsedag.

  Nordmøringer og romsdalinger er som folk flest. Vi er vanedyr. Ting går seg til. Abonnentene har vent seg til utgiverdagene våre og mange av dem som stoppet avisa i 2015 og 2016 er tilbake igjen.  Driva har fortsatt en god del lesere som ikke er daglige digitale brukere, men stadig flere blir det. I starten av 2019 var den ukentlige andelen av plusslesere på knapt 30% I løpet av2019 er andelen økt til i underkant av 40%. Det er fortsatt for lavt, men andelen kommer til å fortsette å øke i 2020.

  Konkurransesituasjonen til Driva er spesiell. I nabobygget har Amedia-eide Aura Avis tilholdssted. I Drivas største kommune, Surnadal, er Tidens Krav en sterk konkurrent. I tillegg  er konkurransen fra nettstedet Trollheimsporten stor. En spesiell konkurranse da de legger ut alt åpent, mens Driva og Tidens Krav plusser nesten alle sakene. 

  Mange saker som engasjerte

  Redaksjonelt har 2019 vært et godt år for Driva. Vi har hatt flere saker som har satt dagsorden i lokalsamfunnet. Som eksempel kan nevnes at Driva har vært ledende i dekningen av kampen en kommunalt ansatt i Sunndal har ført mot sin egen arbeidsgiver for å få ut journalen for mannen hennes som har tilholdssted i kommunal institusjon. En spesiell sak som har skapt stort engasjement på Facebook og i lokalsamfunnet for øvrig.

  Som redaktør mener jeg vi har grunn til å  si oss fornøyd med saker vi hadde rundt fylkes- og kommunevalget der Senterpartiet gjorde svært gode valg også i våre dekningskommuner. I Surnadal resulterte valget i  at partiet igjen inntok ordførerkontoret. Det var nære på at de også gjorde det i Ap-bastionen Sunndal der Arbeiderpartiet med nød og neppe fikk forhandlet fram en konstellasjon som sikret partiet ordføreren. Vi hadde høge digitale salgstall på valgdekningen.  

  Vi har knyttet til oss en frilanser som har levert mange svært gode saker og som også har utløst høge salgstall. En av de enkeltsakene som hadde flest digitale salg i konsernet i 2019 var saken der ei mor sto fram og fortalte om situasjonen for sønnen etter at han hoppet i Nidelva og skadet seg alvorlig.  Saken utløste 57 salg.  Allerede samme dag som saken ble lagt ut hadde den 30 salg. 

  Samme frilanser har også laget en serie for oss «Tusen års levd liv», der vi besøkte ti åtti og nittiåringer (noen flere og nitti) der de fortalte om livet sitt. Hva de er fornøyd med og om lengsler de har som de ikke har fått realisert. Vi fikk stor positiv respons på disse sakene som ble publisert på nett og som fredagssaker på papir. Den store responsen viser at de gode historiene der man kommer tett på folk er noe mange setter stor pris på å lese.

  Flommen i elva Surna i september var en stor dyretragedie. 70 sauer og lam druknet i vannmassene som kom svært brått på. Driva hadde bred dekning av katastrofen, men vi kom for seint i gang. Utgangspunktet var en politinotis der det i første omgang var vanskelig å få oversikt over graden av alvor. Erfaringen vi har gjort  oss tilsier at vi må sette inn større ressurser øyeblikkelig, og at flere i redaksjonen må være forberedt på å bidra når slike hendelser skjer. Oppfølgingen ble god, og vi hadde mange digitale salg på sakene knyttet til flommen. 

  Mål og prioriteringer

  Så godt som alle egenproduserte saker publiseres digitalt og plusses. De fleste sakene publiseres før de eventuelt brukes i papiravisa. Der kun leserbrev, første publisering av hendelsesnyheter og noen notiser/pressemeldinger som i dag er aktuelle å legge ut åpent.

  Vi jobber godt digitalt, men sliter med å følge utgivelseseplan. Katalogene er som oftest tomme dagen etter utgivelse av papiravisa. Det er situasjonen også mandag morgen da vi publiserer fortløpende alle saker som produseres i løpet av helga. Vi bruker tidsstyring aktivt, men det er ofte få saker å legge ut på formiddag. Travle hverdager gjør at vi heller ikke kan utnytte alle innsiktsverktøy og oppfølgingen av disse godt nok. Det blir for lite tid til opplæring og praktisering av disse.

  Driva har stor nytte av utvekslingsavtalen som er inngått med de fleste Polaris-avisene på Nordvestlandet. Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten er begge viktige for oss på fylkeskommunale saker.  Budstikka er også viktig på utveksling  av saker i forhold til dekninga av Nesset. 

  Legg til i min rapport

  Avisens samfunnsrolle og spørsmål fra Stiftelsen

  Vi  oppleves som en viktig nyhetsformidler i distriktet vårt. Det hender vi får tilbakemeldinger på at enkeltsaker ikke er framstilt etterrettelig nok. Det er tilbakemeldinger som må tas på største alvor. 

  Spørsmål fra stiftelsen

  Svar på spørsmål 1

  Et eksempel kan være at vi får innspill og kunnskap om saker som kilden ikke ønsker vi skal skrive men kun ha som bakgrunnsinformasjon. Informasjonen kan komme fra flere kilder. Det er alltid en vanskelig vurdering å bestemme seg for hvor mye vi skal publisere og til hvilket tidspunkt.

  Vi får av og til tilsendt leserbrev som er i grenseland for hva som kan publiseres i forhold til etikk. Vi har avvist flere leserinnlegg i 2019 enn tidligere år. Det går blant annet på utfall gjeldende religiøse påstander og beskyldninger mot enkeltpersoner.

  Svar på spørsmål 2

  Vi har så langt ikke kommet opp i en situasjon der vi har avpublisert. Vi hadde en henvendelse om dette i 2018, men var uenig i at saken måtte avpubliseres. Vi har ingen annen retningslinje enn å vurdere henvendelser når de måtte komme.

  Svar på spørsmål 3

  De negative konsekvensene er størst for markedsavdelingen. Annonsemarkedet blir stadig strammere, blant annet som en følge av butikker og lag og organisasjoners bruk av sosiale medier. Driva henter mange tips gjennom sosiale medier. Når politikere legger ut meningsytringer på Facebook  vurderer vi innholdet, men ser i utgangspunktet på det som en offentlig ytring som kan siteres. 

  Vi deler de aller fleste redaksjonelle sakene våre på Facebook.

  Utviklingen med at en stor andel lesere finner vegen til redaktørstyrte medier gjennom sosiale medier kan man se på som betenkelig, men slik dette har utviklet seg  ser vi på  praksisen som  viktig for trafikken på driva.no

   

   

  Legg til i min rapport

  Årets ti mest leste saker

  (vi ser bort fra eiendomsoverdragelser, som topper lista)

  1. Foreldre som skader barn (debattinnlegg) 13.218 lesere
  2. En person bekreftet omkommet
  3. Bil i sjøen i Surnadal
  4. Kjøttbønder må være den mest illojale og kortsynte rasen yrkesbønder overhode (debattinnlegg)
  5. Sunndal kommune driftes på dugnad (debattinnlegg)
  6. En dyretragedie rammer sauebønder – over 100 sau tatt av vannmassene
  7. Mann omkom i drukningsulykke
  8. Kjære politikere: Hjelp oss å ta til motmæle (debattinnlegg)
  9. Plages av frekke blomsterselgere
  10. Politiet ber folk passe litt ekstra godt på

  Årets ti mest leste pluss-saker

  1. Gledelig overrasket over den klare seieren
  2. Det aller verste er netthetsen
  3. Eit besøk på kulinariske Svinvik gard
  4. Fant kjærligheten, flyttet til Surnadal og startet bedrift
  5. Notabene konkurs: – Vi holder åpent til vi hører noe annet
  6. Står etter forholdene bra til med 19-åring
  7. Håper det ikke stiger mer nå...!
  8. Fire butikker under samme tak
  9. Politiet berømmer vitne til ulykke for rask innsats
  10. Bygger opp ny byggvarebutikk

  Hvilke saker har solgt flest abonnement?

  1. Å miste et barn som fremdeles lever videre (57 salg) Siri og John Helge Skjølsvold fortalte i Driva om tragedien som rammet da sønnen deres stupte ut i Nidelva. En ungdom på tjuefem år som frem til ulykken. var en voksen selvstendig person, var brått blitt avhengig av foreldrene sine. (Publisert 13. juni)
  2. – Det er en fortvilt situasjon. Dette kommer på toppen av alvorlig sjukdom. Den totale belastningen blir stor (14 salg)
  3. Ladyens menn treffer nerven (10 salg)
  4. – Jeg har fått tilbakemeldinger fra kolleger, politikere, pårørende og pasienter. De sier jeg er modig som tør (10 salg)
  5. Grunnskolesjefen har sagt opp (9 salg)

  Blant årets mest sette videoer

  1. Grusomt å ikke kunne gjøre noe – denne kalven drukner (+) – 949 lesere
  2. Fikk gaupe i grevlingfella
  3. Se video fra berging av trailer opp av elva

   

  Legg til i min rapport

  Journalistfaglig utvikling

  Som tidligere år har vi veldig mye å hente der. Det er ikke blitt prioritert i forhold til kurs, men diskuterer sjølsagt internt. 

  Etikk

  Driva har ikke vært innklaget for Pressen Faglige Utvalg i 2019. 

  Priser

  Drivas lesere kårer hvert år «Årets Driva-navn.» I 2019 gikk prisen Elinor Bolme fra Surnadal som er fylkesleder i Norske Kvinners sanitetsforening. En populær tildeling som fikk enormt stor oppmerksomhet i sosiale medier.

   

  Sunndalsøra 16. januar 2020

  Sigmund Tjelle

  Ansvarlig redaktør 

  Legg til i min rapport